Wila viser sammen med 28 andre Silkeborgvirksomheder næsten 850 skoleelever en faglært fremtid

Oprettet d.

Wila viser sammen med 28 andre Silkeborgvirksomheder næsten 850 skoleelever en faglært fremtid

Omkring 70 elever fra 8. klasse på Vestre Skole i Silkeborg er i løbet af uge 39 og 40 på besøg hos Wila, hvor de som led i kampagnen ”Kloge Hænder” skal se mulighederne med en erhvervsuddannelse. Kampagnen omfatter 840 skoleelever og 29 virksomheder fra Silkeborg Kommune.

Næsten 850 folkeskoleelever fra udskolingen, primært 8. klasser, i Silkeborg Kommune kommer fra uge 39 på besøg hos hver en af i alt 29 lokale virksomheder, som deltager i kampagnen Kloge Hænder Silkeborg som har til formål at inspirere de unge til en faglært fremtid.

Konstitueret direktør i Naturvidenskabernes Hus Maiken Lykke Lolck glæder sig over at Kloge Hænder Silkeborg igen inspirerer mange elever og lærere.

”Jeg er stolt over, at vi for andet år i træk sender hundredvis af skoleelever og deres lærere fra Silkeborg ud på en lang række af kommunens virksomheder. Vi har brug for, at flere unge ser mulighederne i en erhvervsuddannelse, så det meget glædeligt, at vi igen har så stor opbakning.” 

Kloge Hænder Silkeborg finder sted i et samarbejde mellem Silkeborg Kommunes Skoleafdeling og Tektanken, der er Naturvidenskabernes Hus’ landsdækkende netværk mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner.

Elever møder faglærte rollemodeller

Hos Wila falder skolebesøgene ind under en større indsats for at komme i tale med flere unge mennesker, der endnu står over for en beslutning om hvad fremtidens arbejdsliv skal indeholde.

"Vi har både klejnsmede, industriteknikere og ingeniører samt en række ufaglærte medarbejdere i produktionen. Særligt klejnsmede og industriteknikere er en efterspurgt faggruppe og her har vi et stort behov i hele branchen for at få uddannet flere unge til de erhverv hvis vi fremover skal kunne matche efterspørgslen på vores produkter," forklarer Lars Lauridsen, direktør ved Wila A/S. 

Eleverne fra Vestre Skole møder hos Wila A/S både klejnsmede, industriteknikere og ingeniører. Først får eleverne en grundig introduktion til Wilas historie samt hvilke produkter og services Wila tilbyder sine kunder. Eleverne kommer med rundt i produktionen hvor de i mindre grupper kommer omkring henholdsvis tegneafdelingen, dreje-, fræse- og slibeafdelingen og ser altså hvordan Wilas medarbejdere sammen med robotterne omdanner eksempelvis tynde plader samt rå rør af rustfast stål til avancerede tanke og anlæg som eksempelvis fedtsmeltere, bryggerier, ostemaskiner, slikmaskiner og meget mere. 

Til slut serverer vi lidt frokost for eleverne og giver dem en oplukker med hjem som et eksempel på en af mange hverdagsgenstande, der bliver produceret i rustfast stål. 

Udover Wila deltager blandt andet også Bilernes Hus, Kjellerup VVS og Hvidtved Larsen i Kloge Hænder Silkeborg. 

Fælles for alle arrangørerne er, at vi præsenterer eleverne for rollemodeller, der fortæller om deres overvejelser omkring karrierevalg, jobfunktion og daglige arbejdsopgaver. Forud for besøgene arbejder eleverne med en opgave hjemme på skolen, som forbereder dem på den virksomhed, de kommer til at møde. 

Se alle deltagende virksomheder og deres program for dagen her.

Danmark har brug for flere faglærte

Danmark kommer til at mangle faglærte hænder. Op mod 70.000 faglærte i 2025, hvis ikke mange flere søger ind på en erhvervsuddannelse. Det viser en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd står bag. De unge skal derfor få øjnene op for de mange muligheder, som en erhvervsuddannelse kan føre med sig, og det er netop hensigten med Kloge Hænder.

Konstitueret direktør Maiken Lykke Lolck siger, at Naturvidenskabernes Hus er klar til at udrulle Kloge Hænder i andre kommuner. Kampagnen kan hjælpe kommunens elever med at få øje på de jobmuligheder, der findes i kommunens virksomheder.  

”Kloge Hænder-kampagnerne fokuserer på, at man med en faglært fremtid kan få et spændende arbejde, hvor man kan gøre en stor forskel. Det vil vi gerne vise de unge mennesker overalt i Danmark,” siger Maiken Lykke Lolck. 

Kloge Hænder i Silkeborg afvikles for andet år i træk. Konceptet er på vej i flere andre kommuner også.

 

FAKTA om Kloge Hænder i Silkeborg 

  • Kloge Hænder er en kampagne, der viser folkeskoleelever mulighederne med en erhvervsuddannelse ved at eleverne kommer på besøg i en lokal virksomhed. 
  • 18 ud af 19 overbygningsskoler besøger 29 virksomheder på i alt 42 virksomhedsbesøg
  • Hos virksomhederne møder eleverne faglærte rollemodeller, der fortæller om deres karrierevalg, jobfunktion og arbejdsopgaver. 
  • Kloge Hænder afvikles i Silkeborg Kommune fra uge 40 og frem med elever fra primært 8. klasse.
  • Kloge Hænder er arrangeret af landets største netværk for skole-virksomhedssamarbejde, Tektanken, der hører under Naturvidenskabernes Hus.
  • Tektanken er støttet af Fremstillingsindustrien, Novo Nordisk Fonden, Nordea Fonden, Lundbeckfonden og Villum Fonden.